Verslag werkbezoek mei 2015

Vergezeld door Chaminda Fernando, onze projectuitvoerder in Sri Lanka, heeft Jan van der Steen afgelopen mei opnieuw een werkbezoek gebracht om de projecten te bekijken. Onderstaand het verslag van Jan.

“Ook deze keer bezoeken we Father Ajith van Caritas Sole in de jungle in het Noorden van de North Western Province. Samen gaan we weer enkele scholen ondersteunen. ‘s Avonds praten we over het broodnodig herstellen van de ongeveer 400 wewa’s (grote plassen, c.q. meren die het regenwater moeten opvangen en vasthouden) in deze provincie. Ook laten we ons informeren over de leef- en woonsituatie van de Tamil bevolking in de theeplantages. We overnachten bij Father Ajith en de volgende dag bezoeken we een waterput voor een 15-tal families, deze put hebben we in 2008 samen met Caritas Sole gebouwd. Een familie heeft nu zelfs 5 koeien, kokosnootbomen met daaronder weelderig groeiend gras. Ze herkennen Chaminda en mij meteen en we worden getrakteerd op warme melk met honing. Dit alles dankzij een waterput die nooit droog valt! En om de woorden van Wilde Ganzen maar te gebruiken: ”KLEIN PROJECT GROOT VERSCHIL”!door de put uit 2008, gebouwd door SKSL en Caritas Sole, doen de koeien het prima!

 

We trekken door naar de North Central Province, een desolaat en droog gebied, waar geen hulporganisaties komen. De behoefte aan water en sanitatie is ook hier erg groot.

Op 5 scholen in 4 provincies filmen we voor onze backdonors, identificeren verschillende nieuwe projecten op scholen en in woongemeenschappen waar de nood hoog is.294 (9)

We bezoeken diverse schoolprojecten die afgelopen jaren gerealiseerd zijn. Over het algemeen is het onderhoud goed, mits er maar water voor handen is! Met water gaat men zuinig om. Het onderhoud van het sanitair laat soms te wensen over, maar ze hebben nu wel een plek om hun behoefte te doen en meisjes gaan naar school tijdens de maandelijkse periode. Het onderhoud valt en staat met de motivatie van het schoolhoofd.

Inmiddels is Hans Schraven van Atlantic bedden uit Wijchen gearriveerd. Hans is een expert in zonne-energie. Samen met Hans hebben we momenteel 3 testopstellingen opgestart. Insteek hierbij is: toepassing van een uiterst kleine krachtige pomp (10 Bar en passend in een petfles), slechts 1 zonnepaneel en een bedieningspaneel dat past in een broodtrommel. Kortom, we streven naar een minimaal en eenvoudig onderhoud!P5210667

We plaatsen een testopstelling waar de waterput op 1200 m van het schooltje in de jungle is gesitueerd. Het lukt Hans om met bovenstaande materialen 2000 liter zuiver water per dag, vanuit de put rechtstreeks in de watertoren van het schooltje te pompen! De leerkrachten en ouders kunnen het bijna niet geloven, dit is nog eens innovatie!

Tussendoor hebben Chaminda en ik een eerste ontmoeting met de Minister van Onderwijs Akila Viraj Kariyawasam in Sri Lanka. We spreken specifiek over de waterproblematiek op de plattelandsscholen. Hij is geïnteresseerd in onze activiteiten en stelt voor om bij het volgende werkbezoek hier dieper op in de gaan. We nemen de uitnodiging graag aan.op bezoek bij Akila Viraj Kariyawasam, minister van Onderwijs Sri Lanka

 

Sinds vorig jaar werken we samen met Fonterra, een lokale zuivelproducent. In de gebieden waar Fonterra actief is pakken we samen de plattelandscholen aan. Eind mei heb ik weer een ontmoeting met Leon Clement, manager Fonterra Sri Lanka. Hij vertelt ons dat hij aanwezig was bij de officiële in gebruik name van de water en sanitaire faciliteiten bij een school en gerealiseerd door Kansarmen Sri Lanka. Leon zegt hierbij geraakt te zijn door de impact van onze projecten! Met als gevolg dat Fonterra zelfs enkele acties uit hun programma MVO voorlopig in de koelkast heeft gezet. Fonterra geeft voorlopig alle voorrang aan Water en Sanitatie op de scholen in de gebieden waar ze werken/gaan werken!IMG_2730

Een bevestiging dat onze krachtige aanpak en werkwijze succes heeft, de olievlekwerking!

Een groot compliment voor het Sri Lanka team, aangevoerd door Chaminda Fernando Pulle!

Vele malen heb ik het gevecht om zuiver stromend water gezien, het blijft me intrigeren.”

Meer foto’s!

 

 

 

 

Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt