Verslag werkbezoek november 2015

Vergezeld door Janneke en Wim Wes, en Chaminda Fernando onze projectuitvoerder in Sri Lanka, heb ik Jan van der Steen, afgelopen november opnieuw een werkbezoek gebracht om de drinkwater en sanitatie projecten te bekijken.

• “In de eerste week is Chaminda enkele dagen ziek en daarna ben ik aan de beurt. Als we weer fit zijn vertrekken we om enkele oude en nieuwe projecten te bezoeken ten oosten van Polonnaruwa NC Province op 7 uur rijden van onze basis Negombo. Als eerste een kleine school in een desolaat gebied en de Kansarmen Sri Lanka Foundation legt samen met de ouders de laatste hand aan een nieuwe drinkwaterput. Voor een korte filmimpressie van deze werkzaamheden van het realiseren van een drinkwaterput: klik hier.

• Niet ver van bovenstaande school halen 128 families hun drinkwater uit een meer (Wewa). Dit water is eigenlijk niet drinkbaar, veel algengroei en zwevende materialen. De families hebben wel geprobeerd via extra voor-bezinkputten het water te zuiveren, dit echter tevergeefs. Wij zien reële kansen om met minder dan € 2.000 de kwaliteit van het water sterk te verbeteren. Dit zijn mooie projecten/uitdagingen: Wilde Ganzen zou zeggen: ”KLEIN PROJECT GROOT VERSCHIL”!p309 rice sch (2)

• Daarna bezoeken we enkele scholen in de theeplantages ten zuiden van Kandy in de Central Province, overwegend bezocht door Tamil kinderen. Het is een achtergestelde groepering en deze Tamils ontvangen geen enkele steun van de overheid. Sociaal maatschappelijk gezien staan ze laag op de ladder, maar willen wel een toekomstperspectief voor hun kinderen. Niemand helpt deze mensen! Hulporganisaties rijden het liefste door! In deze regio hebben we reeds enkele scholen geholpen. Ook hier maken we een start en identificeren een 3- tal scholen en een drinkwatervoorziening voor een Tamil woongemeenschap.

• De reis wordt voortgezet naar Wellawaya in de UVA province. Hier identificeren we enkele nieuwe schoolprojecten, ook zien we een tehuis met 55 mensen in de leeftijd van 2 tot 54 jaar met een verstandelijke beperking. 45 van de 55 bewoners zijn incontinent. Helaas beschikken ze niet, als hier, over wegwerp incontinentiemateriaal. De gemotiveerde leiding heeft veel water nodig om alles schoon te maken en schoon te houden. Ze willen graag een extra hoge watertoren. Waarom een extra hoge? “Dan hebben we meer waterdruk om de kleding goed te kunnen spoelen”, is het antwoord.
Vervolgens een verzoek van een woongemeenschap met ruim 500 families. De families hebben nu vervuild water en op 9 km afstand is er een grote natuurlijke bron in de bergen. Wij gaan achter op de motor een kijkje nemen en het plan is op zich niet verkeerd, de behoefte aan schoon water is groot, wordt vervolgd….st. James tea plantation Badulla UVA (2)

• Ook hebben weer een ontmoeting met de zuivel producent Fonterra in de Western Province. Afgelopen jaar zijn er samen met Fonterra 7 schoolprojecten gerealiseerd. Beide partijen, de stichting en Fonterra, zijn zeer tevreden over de samenwerking en voor begin 2016 ligger er al weer 6 schoolprojecten te wachten in de gebieden waar Fonterra haar melk betrekt.

• In mijn laatste week hebben we wederom een ontmoeting met de minister van onderwijs en zijn secretaris in Colombo. De overheid is terughoudend richting de NGO’s gezien hun ervaringen tijdens de Tamil oorlog. De minister Akila geeft zijn volle medewerking aan ons. Zo krijgen we een vrijbrief voor het bezoeken van alle scholen in Sri Lanka. We blijven de overheid prikkelen en maken drinkwater belangrijk!

• Chaminda en ik hebben de laatste 10 jaar vele scholen bezocht die een verzoek hadden ingediend voor verbetering van de faciliteiten water en toiletten. Als deze faciliteiten onvoldoende aanwezig zijn, dan is de school op sterven na dood. De school krijgt een kans door het realiseren van de voorzieningen. En dan bezoeken we 2 jaar later de school opnieuw en ken je de school niet terug: enthousiasme, motivatie, een nog grotere lach, de ouders actiever, de kinderen zijn gestart met een groentetuin en de teachers blijven!  Samen zien ze toekomst!

• Oude en nieuwe projecten gezien, contacten aangetrokken, en wetende dat er een team aan het werk is dat druipt van de waterkennis en loyaliteit reis ik tevreden terug naar ons koude kikkerlandje.”

Jan van der Steen

Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt