Verslag werkbezoek november 2014

Vergezeld door Chaminda Fernando onze projectuitvoerder in Sri Lanka, heeft Jan van der Steen in november opnieuw een werkbezoek gebracht om de projecten te bekijken.
Onderstaand het verslag van Jan.

Op 5 uur rijden van huis en haard heeft het team, bestaande uit 9 mannen, dit jaar weer 16 projecten gerealiseerd. Enkele projecten worden tijdens mijn bezoek in gebruik genomen met een traditionele ceremonie met speeches, muziek en dans. De dankbaarheid wordt onverhuld kenbaar gemaakt. Water als basis voor een betere toekomst! De afgeronde projecten 2014 zijn te zien op de website, ondersteunt met foto- en filmmateriaal. Speciaal willen we u attent maken op het filmpje waarop de werkwijze van de Stichting helder in stappen wordt neergezet.

In de Northern Central Province heb ik nieuwe projecten bezocht om de komende tijd grondig in beeld te brengen. Het is een desolaat gebied, waar geen hulporganisaties komen. De behoefte aan water en sanitatie is hier erg groot.

Dit werkbezoek wordt getypeerd door de hevige regenbuien.
We bezoeken scholen die helemaal blank staan. Zo komen we ook langs een kerkhof dat onder water staat. Er moet iemand begraven worden, ze leggen een dijk rondom het te delven graf en zo proberen ze op de noodzakelijke diepte te komen. Bij een temperatuur van 35 graden wordt in Sri Lanka de overledene nog dezelfde dag begraven. We zien vele ondergelopen huizen.

IMG_20141103_111747

Tijdens mijn verblijf is er ten zuiden van Kandy ook een grondverschuiving. Dit gebeurt morgens om 7.30 uur. De school van dit dorpje staat buiten het rampgebied, de kinderen zijn dan al naar school en blijven gespaard. Ruim 300 mensen, meest volwassenen komen om het leven, bedolven onder de modderstroom.

Ook bezoeken we scholen in een gebied ten noorden van Polonnaruwa waar het dan weer 2 jaar niet heeft geregend. Op dit moment van schrijven, eind december, heb ik contact met onze projectuitvoerder Chaminda in Sri Lanka. Hij vertelt me dat door een plotselinge regelval in dit gebied heel veel water is gevallen. Huizen en scholen staan 1,5 m onder water en vele mensen zijn weer dakloos. Geen verzekering en weer opnieuw beginnen! In de Nederlandse media wordt hier geen aandacht aan besteed.
Helaas is het water over het jaar niet goed verdeeld. In een paar weken valt er verschrikkelijk veel water, en dan is het voor 5 maanden weer kurkdroog…nb 12 2014

Sinds het begin van onze activiteiten in Sri Lanka ken ik, getipt door een bevriend schoolhoofd, een arme alleenstaande moeder met kind in de buurt van Kurunegala. Wij noemen haar de Claywoman, omdat ze dagelijks kleipotten draait op haar draaischijf. Deze potten verkoopt ze. Het huis waarin ze wonen is gemaakt van klei en stro en staat op instorten. Geld voor een nieuw huis heeft ze niet. Ze werkt verschrikkelijk hard om de kost te verdienen en haar zoon naar school te kunnen laten gaan. We zien haar zelfs de straten vegen voor de vuilophaaldienst. Ik bezoek haar regelmatig. Al ruim een jaar geleden heb ik haar materialen beloofd voor een nieuw huis. Nu is het zover en zijn de werklui van de Stichting begonnen met de bouw van een klein huis. De Claywoman en haar zoon helpen ook mee. Ze zijn zo blij en ze kunnen het bijna niet geloven dat zij het “lot uit de loterij” gewonnen hebben!
In principe helpen we geen particulieren, maar soms moet je een uitzondering maken en je hart volgen!

 

 

 

 

Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt