Studenten helpen noodlijdende studenten

Studenten worden getroffen door hevige regenval in mei. Ze nemen het op voor de studenten in Sri Lanka die met de overstroming hun schoolspullen zijn verloren.

Donatieactie Flooding Donations Sri Lanka
Wij, Romkje Beck, Fleur Donker, Gaya Schoolmeesters en Lycia Vens, waren samen vier weken woonachtig in Baddegama, een dorpje in het zuidwesten. Hier zijn wij terechtgekomen via onze opleidingen vanuit Zuyd Hogeschool. Het plan was dat Romkje, Fleur en Lycia hier tien weken zouden verblijven en Engelse les zouden geven aan studenten tussen de 17 – 24 jaar. Gaya was al in Sri Lanka sinds februari en heeft zich ingezet voor de organisatie Lotus Home waar jonge vrouwen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking woonden. Hier heeft zij een activiteitenplanning opgezet en basisdossiers gemaakt en aangeleverd.

Ons huis was aan de rivier gevestigd en het was bekend dat de periode dat wij in Sri Lanka zouden verblijven samen (mei t/m juli) het regenseizoen zou zijn. Na de eerste twee weken stralend weer te hebben gehad begon het flink te regenen. Na een week merkte we dat de rivier steeg en het water bleef liggen in grote plassen. Ook op de scholen waren er minder kinderen aanwezig door het weer, zij konden dan de school niet bereiken. De zware regenval hield aan en op vrijdag 26 mei 2017 om 07:00 uur werden wij door onze bevriende Sri Lankanen uit bed gehaald met de mededeling dat er een grote kans was dat de rivier zou overstromen. Deze ochtend zijn wij geholpen om onze spullen in te pakken en gebracht naar een veiligere plek in Baddegama, dit was een huis op een heuvel waar het water niet zou kunnen komen.
Het weekend van 26 t/m 28 mei 2017 hebben wij doorgebracht in dit huis, op maandag 29 mei 2017 besloten we samen met onze bevriende Sri Lankanen, de ambassade en begeleider vanuit Nederland dat we het gebied moesten verlaten. We zijn toen vertrokken naar Negombo, dit ligt ten noorden van de hoofdstad Colombo in het noordwesten. Vanuit hier wilden wij graag actie ondernemen en zijn wij begonnen met een donatieactie genaamd ‘Flooding Donations Needed Sri Lanka’. Hiermee hebben wij €3401,84 euro opgehaald. De week dat wij in Negombo zaten hebben wij te horen gekregen dat ons project per direct werd stopgezet en waren wij genoodzaakt naar Nederland terug te keren. Hier hebben wij de donatieactie verder laten lopen.
Na een aantal weken hebben we een plan gemaakt hoe het geld te verdelen. Een deel is door Romkje en Gaya mee teruggenomen naar Sri Lanka, zij zijn toen het weer veilig was teruggekeerd en hebben pakketten uitgedeeld aan scholieren met hierin benodigde schoolspullen en schoenen. Hiermee hebben we 225 studenten kunnen helpen. Het overige geld, € 463,35 (€ 695 met support van Wilde Ganzen), hebben we gebruikt om te doneren aan stichting Kansarmen Sri Lanka. Deze keuze hebben we gemaakt met een blik op te toekomst voor Sri Lanka en zoveel mogelijk inwoners water en sanitaire faciliteiten te bieden!

 

Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt