Over Sri Lanka - Stichting Kansarmen Sri Lanka

BEVOLKING

De bevolking van Ceylon is snel groeiend en telt ruim 16 miljoen inwoners. Bijna driekwart van de bevolking is Singalees. Een andere belangrijke groep -de Tamils- maken 17% uit van de bevolking. Verder is er een groot aantal etnische minderheidsgroepen zoals: de Burghers (nazaten van de Nederlanders), de Moren (nazaten van de Arabieren), Maleisiërs en de Veddha’s. De laatste groep is een uiterst kleine gemeenschap, een inheems volk dat afstamt van de vroegere eilandbewoners. Ongeacht met welke bevolkingsgroep u te maken krijgt, u zult ervaren dat men bijzonder vriendelijk is, zeer gastvrij, altijd aan het werk is en vooral heel erg schoon op zichzelf is.  U zult met regelmaat worden nagelopen door nieuwsgierige kinderen, die u om een snoepje of een schoolpen zullen vragen. Vaak zijn dit situaties waarbij men snel geneigd is iets te geven. Het probleem is vaak, dat u niet alle kinderen om u heen blij kunt maken. Met als gevolg dat er ruzie en irritatie tussen de kinderen onderling ontstaat. Daarnaast heeft het tot gevolg daar naarmate er cadeautjes worden gegeven door de ‘rijke’ toerist de kinderen steeds brutaler worden.  Beter is het om een weeshuis of school te bezoeken en dergelijke dingen hier uit te delen!

KLIMAAT

Ceylon kent een tropisch warm en vochtig klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25 tot 30 graden. De luchtvochtigheid schommelt -evenals in Nederland- tussen 80 en 90%. Door de hogere temperaturen voelt het vochtiger aan. Hoewel het weerbeeld over de hele wereld sterk verandert, kan in het algemeen worden gesteld, dat de regentijd op Ceylon valt tussen mei en september. Dit betekent een tropische stortbui in de namiddag, waarna de zon al snel weer doorbreekt. Hoewel regen nooit plezierig is op reis, heeft dit toch ook voordelen. Immers het landschap is gedurende de vochtige periode prachtig groen, het ruikt heerlijk fris en het is minder stoffig op de wegen.

FLORA EN FAUNA

Ceylon telt op zijn minst 3000 inheemse plantensoorten. Hoewel veel planten zijn geïmporteerd, is minstens eenderde van de bomen en planten alleen in Ceylon te vinden. Zeer bekend is de tempelboom met de heerlijk ruikende crèmewitte tot dieproze bloemen, die het hele jaar in bloei staat.  De tempelboom vindt u bij iedere tempel en het is voor de lokale bevolking vaak de plaats waar offerandes worden gebracht. De flamboyant, de goudenregen, de Afrikaanse tulpenboom, de mangoboom, de tamarinde,  de gele zijden katoenboom; u zult ze allemaal op Ceylon aantreffen.  De nanka is een boom, die tot 18 meter hoogte reikt en die ook wel de jackfruitboom wordt genoemd. Rijp jackfruit moet u geproefd hebben! Uiteraard vindt u langs de kust duizenden palmbomen. In de botanische tuinen van Kandy vindt u alle bomen keurig gerubriceerd met het land van herkomst en soms ook voorzien van een bordje, waarop aangegeven door wie de boom is geschonken. Ook vogelliefhebbers komen ogen en oren te kort!  Ceylon telt maar liefst 425 verschillende vogelsoorten, waarvan ongeveer 250 inheemse. Een ronduit schitterend boek over ornithologie is ‘Guide to the Birds of Ceylon’ van G.M. Hendry’s. Een Engelstalige uitgave, die prachtig is geïllustreerd!

Kakkerlakken zijn in de tropen onvermijdelijke huisdieren, ongeacht de hygiëne. Ze zijn niet prettig, maar gelukkig volkomen ongevaarlijk.  Onverpakte levensmiddelen, fruit en vuil servies lokken vaak kakkerlakken en andere insekten. Airconditioning wordt geschuwd door deze indringers en het plaatsen van mottenballen zorgt voor een indringende geur en zijn daardoor een effectief middel om ze buiten te houden! Ook zult u kennis maken met Tjitjaks, een hagedisachtig reptiel, dat zich op het plafond of op de muren ophoudt. Tjitjaks zijn insekteneters en houden daardoor de kamer muggenvrij, al moeten wij wel even wennen aan deze huisdieren!

CULTUUR

Ceylon heeft een multireligieuze cultuur. Het overgrote deel van de bevolking is Boeddhistisch. De Tamil zijn echter Hindoeïstisch. Daarnaast wonen er in Ceylon vele Moslims en Christenen. De Moslims op het eiland vieren feesten die zij met geloofsgenoten over de hele wereld delen, zoals bijvoorbeeld de Ramadan. Zowel onder de Singalezen, als onder de Tamils wordt het Christendom bedreven. Het Katholicisme is het sterkst binnen het Christendom, maar ook Anglicanen, Presbyterianen, Baptisten, Methodisten, Gereformeerden, Evangelisten, Zevendagsadventisten maken deel uit van de uiterst religieuze bevolking. De aloude Hindoetraditie is een uiterst gevarieerd geloofssysteem, dat nauwelijks kan worden gedefinieerd. Het kent geen grote leraar en geen enkel geschrift. Hindoe word je niet, maar je wordt als Hindoe geboren binnen een kastenstelsel.  De Hindoetempels onderscheiden zich door kleurrijke ingangen.  De Boeddhistische cultuur neemt de grootste plaats in en wordt niet zozeer als een religie gezien, maar eerder nog als een levensopvatting.  De acht geloften van de zelfdiscipline worden dagelijks aangenomen, waarbij de leer van Boeddha ‘Stop het kwaad doen, leer goed te doen en reinig het hart’ een levensvisie is geworden, die door 75% van de bevolking wordt nageleefd.

Ceylon kent een vijfdaagse werkweek. Behalve het weekeinde is ook iedere volle maan een feestdag. Deze feestdag heet ‘poya-day’ en dan is alles gesloten en wordt er geen alcohol geschonken. Hotels hebben voor hun gasten op poya-day speciale regelingen, waarbij het soms voorkomt dat drankjes al een dag van tevoren besteld dienen te worden! Door de multireligieuze cultuur kent Ceylon vele religieuze feestdagen, net zoals er veel regionale feesten en festivals worden gehouden. Veel feestdagen verlopen volgens de maankalender en zijn niet in kaart te brengen.

GEOGRAFIE

Ceylon telt een totale oppervlakte van 65.610 km2. Het tropische eiland is 435 kilometer lang en 225 kilometer breed. Ceylon ligt vlak voor de kust van India, vanuit de meest noordelijke punt is het slechts 48 kilometer naar het vaste land van India. De oostkust grenst aan de Bengaalse Zee en de overige kusten liggen aan de Indische Oceaan.

Het landschap is eigenlijk ontstaan rond twee hoge bergtoppen: Adams Peak (2243 m) en Pidurutalagala (2524 m). Vanaf deze bergen en de heuvels in het lager gelegen gebied stromen ontelbare riviertjes door het landschap. In centraal Ceylon treft men gebieden met vele kleine meertjes aan.  De vegetatie is dan ook bijzonder weelderig en maakt het landschap zeer gevarieerd. U zult dichte wouden, stranden, bergen, watervallen, rijstvelden en plantages aantreffen.

Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt