DRAMA OP SRI LANKA

Door Hans Schraven

Net zoals elke andere tekstschrijver, zocht ook ik naar een pakkende koptekst om jullie van het begin tot het eind te boeien in dit reisverslag naar Sri Lanka.
Inmiddels begin ik met behulp van Jan van de Steen en Chaminda Fernando, onze lokale man, mezelf steeds beter thuis te voelen op Sri Lanka. Alweer een paar jaar zet ik mijn kennis en kunde in voor de watervoorziening. Watervoorzieningen in de meest afgelegen gebieden, waar de overheid onze hulp voor inroept. Uit de inmiddels tientallen gesprekken op regeringsniveau is het ons duidelijk geworden dat met name de Stichting Kansarmen Sri Lanka onder leiding van Jan en Chaminda het vliegwiel aan het draaien hebben gekregen.
Met name Jan stapt regelmatig op zijn wereld befaamde Crocs af op de grote leiders in Sri Lanka, om ze op zijn manier duidelijk te maken dat water en sanitatie nodig zijn. Niet alleen bij de grotere scholen aan de inmiddels verharde wegen, maar zeker ook in de verre, dor en droge binnenlanden en de straatarme theeplantages.

Een niet onbelangrijk probleem heeft de regering duidelijk nog niet onder de knie namelijk de watervoorziening zelf. Waar haal je juist op de moeilijkste plaatsen voldoende en veilig water vandaan. Oppervlaktewater is veelal vervuild door de pesticiden die men nog steeds in grote hoeveelheden gebruikt als gewasbescherming. Bestaande waterputten en diepe grondboringen vallen in het droge seizoen geheel zonder water. De op enkele plaatsen bij grotere dorpen aangelegde waterleidingen geven in het droge seizoen maar enkele uren per dag water en dan nog vervuild en totaal ondrinkbaar.

De slogan van Jan komt dan ook steeds vaker naar boven. STANDAARD TOILETTEN bouwen kunnen we allemaal. Maar water maken is een geheel andere techniek. Daar hebben juist wij Nederlanders de meeste Goudse kaas van ge-eten. Waterbeheersing en behandeling zit in ons bloed. Hier zijn we sterk in en hiervoor is onze inzet het meest functioneel.

En dat is nu ook de weg die Jan en Chaminda inslaan. Samen met het eigen werkteam staan zij ijzersterk boven aan de ladder om die hulp te geven daar waar die het meest nodig is. Bij de allerarmsten van de Sri Lankaanse bevolking. Deze ommezwaai zal echter wel het nodige meer gaan kosten. Immers een 100 meter diepe water pulsboring zit voor 99 meter onzichtbaar onder de grond. De tijd voor het aanleggen van een kanalenstelsel vanuit een bron twee kilometer ver weg uit de bergen wordt niet gezien. Laat staan de onkosten voor de project haalbaarheid en de nodige wateronderzoeken. En toch gaan we daarvoor. Samen met het vertrouwen van onze sponsors die niet alleen naar het mooie plaatje kijken maar naar het behaalde eindresultaat. Samen uit Samen thuis heb ik Chaminda inmiddels geleerd.

Beste lezers, de afgelopen 4 weken zijn weer voorbijgevlogen. Ik heb inmiddels weer van alles meegemaakt. Ben zo ziek geweest als een hond door in het binnenland het toch maar beleeft drinken van een aangeboden kopje thee gemaakt van vervuild water, maar verbloemd door heel veeeeel suiker en zure melk. Meer dan duizend kilometer zitten schommelen in onze 20 jaar oude 4 X 4. Afzien….., maar ondertussen genieten van de waterbuffels, de talrijke brutale apen en wilde olifanten. Op een van de schaarse hotelovernachtingen heb ik mezelf zelfs opgeofferd als Batman vermomd met een douche dames haarkap en een wit handdoekje als vleugels om de werkdruk even om te zetten in pure hilariteit.
Ik heb genoten van de zorgzaamheid van Chaminda en zijn vrouw Nilu die tussen de verre en vermoeide landreizen door, Jan en mij telkens weer een warm nest met een fris bed aanboden. Toch een beetje thuis op Sri Lanka. Dank daarvoor. Daarnaast wil ik nog even Anny, de vrouw van Jan en mijn vrouw Sandra bedanken die de tijd maakten om ons ondanks het gemis ons op deze reis op afstand te ondersteunen.
Uiteraard dank voor diegene die mij al dan niet via Atlantic bedden of Inspiranza gesponsord hebben en deze hulpactie financieel hebben ondersteund.

Ik moet mij echter verontschuldigen dat dit verhaal niet heb voorzien van de mooiste en doordringendste plaatjes. Die zitten bij mij net zoals bij Jan in het hoofd. Echter enkele van die doordringende plaatjes en de woorden van Jan zijn mij heel helder voorgebleven. In de tien jaar dat Jan Sri Lanka bezocht heeft en wat ook ik met eigen ogen heb kunnen zien, is dat alle kleinere meren en bijna alle grote meren zijn drooggevallen of tot een minimum waterpeil. De voorspelling is dan ook niet zo moeilijk om nu al voor de komende maanden een werkelijk DRAMA te voorzien. Miljoenen vissen en andere waterdieren zijn in de inmiddels drooggevallen gebieden gestorven. Nog eens duizenden dieren en waarschijnlijk ook mensen zullen ook dit lot ondergaan.

Door allen samen te werken met de Stichting Kansarmen Sri Lanka kunnen we deze moeilijke taak, waar de armste mensen alle hulp kunnen gebruiken, tot een zo veel mogelijk tevreden eindresultaat brengen. Ik doe weer mee, jullie ook? Ik wacht op jullie reacties en ideeën omtrent watertorens en filterinstallaties hans@atlanticbedden.nl Voor hulp in sponsoring in het algemeen zit Jan van der Steen st.kansarmensri lanka@gmail.com achter zijn computer te popelen om alles zoals we gewend zijn van hem, in feilloze banen te leiden.

Met een hulpvaardige groet,

Hans Schraven

Atlantic bedden Wijchen
November 2016

Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt