De Insteek verrast Stichting Kansarmen Sri Lanka

BERLICUM – Voor de gezelligheid komen de twaalf dames die aangesloten zijn bij handwerkgroep De Insteek elke twee weken bij elkaar om van 10.00 uur tot 12.00 uur onder de vlag van De Dorpstafel, in de gastvrije ambiance van Den Durpsherd met elkaar te breien en haken. De Insteek is niet om dat voor zichzelf te doen, maar de gemaakte spullen worden verkocht en de opbrengst wordt geschonken aan een goed doel. Afgelopen week werden Jan en Annie van der Steen van Stichting Kansarmen Sri Lanka verrast met een bedrag van maar liefst € 500,-

Door Wendy van Lijssel

Zoals in meerdere kernen, wordt ook in Berlicum elke maandag en woensdag van 10.00 uur tot 12.00 uur een Dorpstafel gehouden in Den Durpsherd in Berlicum. Een gezellig aangeklede tafel waaraan iedereen welkom is om onder het genot van een kopje koffie of thee aan te schuiven voor een luchtig praatje, een luisterend oor of het lanceren van een idee of vraag.
Vanuit deze Dorpstafel werd op enig moment een themamaand handwerken georganiseerd. Deze bleek dusdanig succesvol dat de vraag kwam om er een vervolg aan te geven. Daarop werd handwerkgroep De Insteek geboren. Een groepje dat eens in de twee weken, op de even dagen, op woensdag tijdens De Dorpstafel bij elkaar komt om met elkaar te breien en haken. “Het is gewoon heel gezellig om met zijn allen te fröbelen”, vertelt Elly Oremans namens de dames. “Iedereen is welkom om zich aan te sluiten, óók mannen, maar om maar eens in termen te blijven, die háken af.”

Goed doel

Al snel na oprichting besloten de dames dat het goed zou zijn om de gemaakte spullen te verkopen en de opbrengst te schenken aan een goed doel. Vanaf het moment dat er een aantal zaken klaar lagen (sjaals, kussens, knuffels, maar ook portemonneetjes, truien en eigenlijk al het andere denkbare) werd met medewerking van Den Durpsherd, ter plekke een kraam ingericht. “Ook na afloop van de Dorpstafel blijven er altijd enkele dames nog een aantal uurtjes om de verkoop te bevorderen”, meldt Elly. Ook plaatselijke lunchroom Smaakvol ondersteunt het initiatief en staat als verkooppunt te boek.

Kansarmen Sri Lanka

Terwijl de gezelligheid hoogtij vierde en de dames al keuvelend breiden en haakten, werd zo het afgelopen jaar het mooie bedrag van € 500,- bij elkaar ‘gestoken’. Hetzij met brei-, hetzij met haaknaalden. Over een geschikt goed doel hoefde niet lang nagedacht te worden. Dorpsgenoten Jan en Annie van der Steen staan al 14 jaar mede aan de basis van Kansarmen Sri Lanka. Een stichting die, zo vertellen Jan en Annie, er kwam naar aanleiding van hun Foster Parentskind en de tsunami in 2004.
“De tickets voor mijn reis naar Sri Lanka lagen al klaar toen die rampzalige tsunami een deel van Sri Lanka overspoelde. We zijn geld in gaan zamelen en drie weken erna was ik met een zak geld ter plekke”, blikt Jan terug. De verwoestingen waren groot. Niet veel later werd Stichting Kansarmen Sri Lanka opgericht waarbij het doel is om te zorgen voor water en sanitair in het arme binnenland.
Intussen heeft de stichting in haar bestaan al 85.000 kinderen geholpen verdeeld over 220 projecten. “We hebben al heel veel gerealiseerd, maar Sri Lanka is groot, dus het karwei is echt nog niet klaar”, meldt Jan. Hij heeft een weg- en waterbouwkundige achtergrond en bezocht het land intussen al 30 keer op eigen kosten om met eigen ogen te kijken naar wat er gemaakt wordt.

Verdubbelen

Om iets te kunnen betekenen is Stichting Kansarmen Sri Lanka afhankelijk van sponsoren en giften. Jan en Annie waren dan ook blij verrast om in het bijzijn van de meeste dames van de handwerkgroep uit handen van Elly een envelop te krijgen met een bedrag van € 500,- Jan en Annie namen het dankbaar in ontvangst en hadden tot slot nog een leuke boodschap voor de dames. “Wij werken samen met Wilde Ganzen. Die ondersteunen duurzame ontwikkelingsprojecten die opgezet zijn door Nederlanders samen met de lokale bevolking. Zij verdubbelen de helft van dit bedrag. Er gaat dus € 750,- naar Kansarmen Sri Lanka. We besteden daar ongeveer € 10,- per kind. Jullie hebben met jullie goede werk 75 kinderen geholpen”, houdt Jan de dames voor.

Vergaren

Deze zijn enthousiast en gesterkt in het goede werk dat zij verrichten. Hoewel zij proberen om hun materialen zo goedkoop mogelijk te vergaren, wat een leuk woord is dat aansluit bij wat zij doen, wordt ook De Insteek in een enkel geval verrast met brei- en haakmateriaal. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat, zoals zij uiteindelijk een ander helpen, zij daar ook mee geholpen zijn.
De dames haken en breien ook in opdracht, dus wie een mooie trui, een leuk kleedje ziet of carnavalsdassen en -accessoires wil hebben in de kleuren van Dun Bloawun Beer, Oeteldonk of welke carnavalsvereniging dan ook, mag zich melden. Mensen die het handwerken willen leren én dames én heren die zich willen aansluiten, zijn van harte uitgenodigd om van zich te laten horen via aoremans@home.nl.

Met een toevoeging van 50% op deze actie door Wilde Ganzen, kunnen we weer 75 kinderen een betere toekomst geven. Onze hartelijke dank!

Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt