De Insteek, een damesgroep met een hart

Berlicumse groep handwerkt voor waterprojecten

BERLICUM – Jan van der Steen uit Berlicum kreeg op 16 maart in d’n Durpsherd door Elly Oremans een symbolische cheque van 1200 euro uitgereikt voor zijn waterprojecten in kansarme gebieden in Sri Lanka. Dit bedrag was bijeen gebreid en gehaakt door de leden van ontmoetingsplek De Insteek die glunderend toekeken.

Corona werd ook hier als grote spelbreker aangewezen. Dit gold zeker voor de handwerkers van de Insteek, voortgekomen uit Dorpstafel Berlicum, die twee jaar niet wekelijks gezellig bij elkaar konden komen om al babbelend de mooiste creaties te maken. De groep heeft niet stilgezeten, maar gezamenlijk handwerken werkt toch erg stimulerend. Dat kon deze dag weer voor het eerst.

Maar ook voor Jan van der Steen werd het werken bemoeilijkt. “Normaal reis ik een paar keer per jaar naar Sri Lanka op eigen kosten. Daar bezoek ik de projecten, zie toe op de kwaliteit, maak weer nieuwe contacten en bekijk mogelijkheden voor nieuwe locaties. Nu moest ik het doen met zoomcontact en vertrouwen op de man ter plekke die alles regelt en in de gaten houdt, wat ik overigens ten volle doe.” Jan van der Steen, weg- en waterbouwkundige, is al 17 jaar bezig met de armste gebieden in Sri Lanka te voorzien van water. “De steden en grote dorpen hebben wel een voorziening, maar kom je op het platteland, dan moeten ze nog met emmers water sjouwen,“ vertelt hij. “De community’s, vergelijk het met buurtschappen, zijn erg op elkaar aangewezen. Er zijn scholen, waarop we ons in het bijzonder richten. En al die mensen hebben water en sanitaire voorzieningen nodig. Die realiseren we samen met de families en ze zijn ons heel dankbaar.” De stichting heeft twintig bouwvakkers in dienst die zich met een vrachtwagen van project naar project begeven. “We boren naar water in de bergen, benutten het bronwater in de bergen, maken grote putten en bouwen toiletten. De bevolking werkt zelf ook mee. Dit is een keiharde eis, anders gaat het project niet van start. Door corona lag alles stil, maar nu kan men weer aan de gang.”

De stichting krijgt geld van acties, in Nederland gevoerd; in Sri Lanka werken ze samen met locale NGO’s. “We voeren het werk uit en we dragen ieder de helft van de onkosten. Maar omdat ik het heel kleinschalig aanstuur en we goede kwaliteit leveren, doen ze dat graag. En ik wil ook ‘De Wilde Ganzen’ vermelden. Deze stichting doet de helft bovenop het bedrag dat we ophalen.”
Jan staat al weer klaar om binnenkort te vertrekken. Regelmatig wordt hij vergezeld door Willem van Geest, een enthousiaste dorpsgenoot. “Vertel vooral dat we in juni een fotopresentatie in de Wereldwinkel krijgen,” zegt die. “Daar kan men zien hoe 250 fantastische waterprojecten tot stand zijn gekomen.” Jan: “Alle acties dragen daartoe bij. Zoals vandaag, een groep dorpsgenoten die een bedrag bijeen handwerkt, een damesgroep met een hart, het is geweldig!“

 

Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt