91. Community Arluthtanna Ipalawa

91. Community Arluthtanna Ipalawa. 
72 arme families, 360 personen maken gebruik van de nieuwe voorzieningen.

In november 2009 bezochten we deze gemeenschap voor de tweede keer en we vonden weer diverse drooggevallen waterputten. Enkele families hebben zelf een nieuwe put gebouwd, echter zonder succes: nog steeds geen drinkwater. Deze mensen moeten soms 2 km lopen voor drinkwater.
Hier worden ook dagelijks de kinderen mee belast. Te weinig (drink)water gaat ten koste van de algemene hygiëne en daarmee kwaliteit van leven.
Er is een bestaande diepe puls van 40 m1 met handpomp en Chaminda (onze project uitvoerder in Sri Lanka) heeft inmiddels, met positief resultaat, onderzocht of deze puls voldoende water geeft om er een waterleidingnetwerk op aan te kunnen sluiten. Dus we hoeven geen nieuwe diepe puls te boren (een besparing van € 2.000).
Verbeteren drinkwatervoorziening:
Ons motto luidt: “1 kraantje per familie”, dat moet toch de toekomst worden!
We hebben dit samen met de gemeenschap gerealiseerd.
Wat is hier in principe voor nodig: We gebruiken de bestaande puls, het grondwater wordt opgepompt naar de watertoren en wordt via een leidingnetwerk naar de huisjes van de families getransporteerd.
Benodigde materialen: een onderwaterpomp van € 1.100, pomphuis, elektriciteit aansluiting, een 7 m1 hoge betonnen watertoren met 15.000 lt buffer, ruim 3,5 km leidingwerk met vele hulpstukken, 1 watermeter en 1 kraan per familie.
Bijdrage woongemeenschap: Leveren van materialen t.w.v. € 1.200 (ijzer, stenen, cement, hout) en hiermee wordt het HUN project, leveren arbeiders voor het graven en leggen van het 3,5 km leidingnetwerk. (de lokalen hebben geweldig meegeholpen!)
Bijdrage Stichting Kansarmen Sri Lanka: Leveren van de kennis b.v. vaklieden voor bouw van watertoren, pomphuis en het begeleiden van het leggen van de leidingen, leveren resterende materialen, eindverantwoording.
Waarborgen van een duurzaam onderhoud: Er is binnen de gemeenschap een watercommissie opgericht, per familie wordt betaald: 100 slr vast /maand en 50 slr. voor elke 1.000 lt. waterverbruik. (1 € =145 slr.)
Kostenplaatje: Totale projectkosten bedragen € 10.270,=.
Project afgerond 2011.
Project ondersteuning: 50% door de Gemeente Wijchen en andere 50% door Emmaus Haren, Vraag en Aanbod Wijchen, Haans Tilburg, Verz. Vugts samen met enkele particuliere donaties.

91


Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt