42. Community Adikartgama

42. Community Adikartgama nabij Pahala-Giribawa
23 families 115 mensen op het platteland in de buurt van de grote stad Anurathapura maken gebruik van de nieuwe voorzieningen. 

Dit project bezoeken we samen met Father Ajith Rowan van de locale NGO Janasetha. Diep in de jungle 3 uur rijden ten noorden van Kurunegala.
Hier lopen de olifanten nog vrij rond.   Deze families wonen gedeeltelijk nog in lemen huisjes en zijn bijzonder arm, geen elektriciteit. Als er olie is gaat s’avonds om 18.00 uur het olielampje aan.   Binnen de gemeenschap slechts 1 latrine. Graag willen ze 1 toilet per familie zodat ze met name ‘s nachts niet meer de jungle in hoeven om hun behoefte te doen.   Er ligt een grote “mooie” put, dit water is echter niet geschikt om te drinken. Ze laten ons een kleine oude put zien, die het hele jaar water geeft en waar ze van drinken. Deze put is erg klein en staat op invallen. In natte seizoen wordt deze put overspoeld en dan is het water ook niet te drinken.
Verbeteren water- en sanitairevoorzieningen: oude put verwijderd en wij leverden vaklieden, materieel en materialen om de put met afdekking en handpomp tot 10 m1 te verdiepen en op te bouwen.

Voor 21 families zijn er 21 latrines met 21 zinkputten gebouwd.
De families hebben, naar draagkracht, vooraf de stenen geleverd voor de toiletten. (drie families hebben geen “stenen” bijdrage kunnen doen: vanwege de zware regenval van afgelopen voorjaar was de rijstoogst mislukt).
Ook moest het gat voor de zinkput gegraven zijn eerdat wij zouden starten met de werkzaamheden. Dit alles is in goede samenwerking met Father Ajith en de bevolking uitgevoerd.
Project afgerond 2008.

Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt