37. Woongemeenschap KOSWATTA

37 (10)37. Woongemeenschap KOSWATTA nabij Wariyapola.
Totaal 450 mensen op het platteland maken gebruik van de nieuwe voorzieningen.

Oude situatie: Dit project bezochten we in maart 2007 samen met
Mr. Jayakodi van Education Office. Hier deden we in het droge seizoen een intensief buurtonderzoek en de vele waterputten stonden nagenoeg allemaal droog of bijna droog (zie foto’s). Dan zijn ze genoodzaakt drink- en kookwater aan te voeren, de families (ook de kinderen) moeten dan ½ tot 2 km enkele afstand afleggen, dit doen ze met de fiets, een tractor of te voet.
Voor de dagelijkse wasbeurt gaan ze naar een meertje gelegen op 2 km afstand.
Dit meertje wordt dagelijks intensief bezocht en dat is ook duidelijk te zien aan het allesbehalve schone water. Dit is heel gewoon op het platteland.
Als er een tekort is aan water gaat dat ten koste van de toch al matige hygiëne en daarmee de kwaliteit van leven.

Nieuwe situatie, Verbeteren drinkwatervoorziening:
Ons motto luidt: “1 kraantje per familie”, dat moet toch de toekomst worden!
We hebben dit samen met de gemeenschap gerealiseerd.
Wat is hier in principe voor nodig: Eerst wordt er een 60 m diepe boring gemaakt, het grondwater wordt opgepompt naar de watertoren en wordt via een leidingnetwerk naar de huisjes van de families getransporteerd.
Benodigde materialen: 60 m1 diepe boring, een onderwaterpomp
(1.000 Euro), een pomphuis, elektriciteit, een 11 m1 hoge betonnen watertoren met 16.000 lt buffer, 4 km leidingwerk met vele hulpstukken, 1 watermeter en
1 kraan per familie.
Bijdrage woongemeenschap: Leveren van de onderwaterpomp, bouwen van pomphuis, gratis leveren arbeiders voor het graven van het 4 km leidingnetwerk.
Bijdrage Stichting Kansarmen Sri Lanka: leveren van de kennis b.v. vaklieden voor bouw van watertoren en het begeleiden van het leggen van de leidingen, leveren resterende materialen, eindverantwoording.
Waarborgen van een duurzaam onderhoud: Er is binnen de gemeenschap een watercommissie opgericht, per familie wordt betaald: 100 slr vast /maand en 55 slr. voor elke1.000 lt. waterverbruik. (1 Euro =145 slr.)
Kostenplaatje: Totale projectkosten voor de Stichting bedragen 9.300 Euro.
Vliegwieleffect: Inmiddels (september 2009) zijn er al 7 nieuwe families die alsnog willen aansluiten, ook andere woongemeenschappen zullen geprikkeld worden voor: “1 kraantje per familie”.
Tot slot: Het project is in april 2009 in gebruik genomen en functioneert tot op heden prima.
Dit is voor ons het grootste project tot nu toe en we zien project Community Koswatta als een pilotproject en zullen het intensief blijven volgen.
Graag leren wij van wat er fout en wat er goed is gegaan.
Project afgerond 2009.

Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt