192. School Madurankuliya, Puttalam (candle)

Plattelandsschool met 1300 kinderen grade 1-13 uit arme families en 45 leerkrachten maken gebruik van de nieuwe voorzieningen.
Het Katholieke geloof, Hindoeïsme, Boeddhisme en Islam komen op deze school samen.
Water (zout) is aanwezig via een aansluiting op een puls en geeft een voldoende natuurlijke druk.
De school ligt in een erg laag gebied in de buurt van een lagune, dit geeft problemen met de bereikbaarheid van de toiletten. Sanitair is zwaar onvoldoende aanwezig en onze norm van 1 latrine voor 60 kinderen wordt hier zeker niet gehaald. Zeker een trieste situatie voor de opgroeiende meisjes.
Verbeteren water- en sanitaire voorzieningen:
Gerealiseerd: de woongemeenschap heeft een eigen put, welke in het droge seizoen te weinig (zoet) water geeft. De school heeft een puls welke altijd water geeft (met een te hoog zout gehalte).Via een leiding is de put van de woongemeenschap verbonden met de pulsboring van de school. Op deze wijze wordt er zout water aan het zoete water toegevoegd (25%-75%). Dit drinkwater gaat via een leiding ook weer terug naar o.a. de school. Elektrische pomp, 2000 lt tank, watertoren aangepast, terreinwaterleiding (+ terugslagklep) met tappunten naar schoolgebouwen en sanitair, 3 betonnen wastafels. In totaal 10 latrines en 10 urinoirs in 2 gebouwen.
Ouders en kinderen helpen mee: vervoeren materialen vanaf poort naar bouwlocaties, graven van bouwput voor zinkputten en sleuven voor leidingwerk.

p192 30 p192 20


Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt