134. Project Wawodagama bejaardenhuis nabij Kurunegala NW Province Sri Lanka.

134. Project Wawodagama bejaardenhuis nabij Kurunegala NW Province Sri Lanka.
Resultaat na voltooiing: 85 bejaarden maken gebruik van aangepaste adequate nieuwe water- en sanitaire voorzieningen.

Dit geregistreerde tehuis bezochten we november 2010 voor de eerste keer.
De gepensioneerde onderwijzeres mevrouw Shela Ragapaksha Virasinha heeft haar woning ter beschikking gesteld en voert sinds 1998 het management. Onder deze bewoners bevinden zich ook verschillende bejaarden met een verstandelijke beperking. Het tehuis is bezig met een bouwkundige uitbreiding (als er middelen zijn), daarmee kunnen ze in de toekomst nog meer mensen plaatsen. Ze zijn afhankelijk van hulp via: de omwonenden, “rijkere” Srilankanen en bijvoorbeeld “Armsgiving’. Mensen willen een voor hun speciale dag herdenken via Armsgiving: zij bereiden een gratis maaltijd voor alle bejaarden. De standaard bijdrage van de overheid bedraagt € 3 per maand per bejaarde en daar doe je niet veel mee! De minimale verouderde sanitaire voorzieningen zijn vanwege hoogteverschillen in het terrein voor de bejaarden moeilijk toegankelijk. Ze beschikken ook niet over een fatsoenlijke doucheplaats. De lichamelijke verzorging is daardoor vaak erbarmelijk. In de gebouwen hangt een chronische geur van urine doordat er geen ventilatie is. En dat bij een dagelijkse temperatuur van ruim 35 graden. Nee, hier wil je zo niet oud worden! De bestaande waterput viel in het voorjaar 2012 nagenoeg droog (zie foto). Dan moeten ze het water over een afstand van 1,5 km aanvoeren. Begin 2012 waren de bewoners genoodzaakt zich te wassen volgens een aangepast schema, gewoon omdat er onvoldoende water was: diep triest! Wetende dat deze doelgroep veel water nodig heeft!
Verbeterde water- en sanitaire voorzieningen uitgevoerd:
Waterplaatsonderzoek, pulsboring tot 40 m1, elektrische pomp, 6x aangepaste latrines met zinkputten, doucheplaats met zinkput, betonnen watertoren met 2000 lt. tank, drinkwater leidingnetwerk met kranen, putafdekking en leuningwerk.

Bij de aanvang van de werkzaamheden was er bijna geen water, maar enkele bewoners en omwonenden hebben echt flink meegeholpen met het sjouwen van het water dat nodig was om het werk te kunnen opstarten! De nieuwe faciliteiten zijn goed toegankelijk voor de bewoners met en zonder rolstoelen.
Project ondersteuning: Vastenaktie 2012 St. Norbertusparochie Berlicum/Middelrode en Cordaid.
Voor een film impressie kijk verder….

134 Wawogagama bejaardenhuis 27


Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt