122. Pu Kivulakele school

122. Pu Kivulakele school nabij Puttalam
520 kinderen uit arme families grade 1-13 en 26 leerkrachten maken gebruik van de nieuwe voorzieningen.

Deze school bezochten we in mei 2010 voor de eerste keer.
De school ligt in een afgelegen en zeer droog gebied.
Bijzonder gemotiveerd schoolhoofd. Er zijn veel activiteiten: zelfs een kleine moestuin, enkele kokosnootbomen en ondanks het ontbreken van voldoende water en voldoende sanitaire voorzieningen is er toch een redelijk onderhoud.
Er is een open put en tijdens het droge seizoen valt deze compleet droog. Dan is er geen drinkwater, de kinderen nemen drinkwater mee van huis.
Als je water van huis moet meebrengen is er altijd een tekort: dit gaat ten koste van de hygiëne (nooit je handen wassen, nooit je gezicht eens lekker spoelen, de toiletten zien dan ook geen water en dat bij een dagelijkse temperatuur van minstens 35 graden).
Achter de school moet de nieuwe put komen, echter de middelen ontbreken.
Verbeteren water- en sanitaire voorzieningen:
Er is een nieuwe drinkwaterput gebouwd (diep 34 ft en Ø 8 ft), waarbij het belangrijk was dat de nieuwe putbodem minimaal 3 m1 lager is dan de oorspronkelijke bodem. Dit is een must om ook voor tijdens het droge seizoen een voldoende waterbuffer te waarborgen.
Putafdekking, verhoogde watertoren, elektrische pomp, waterleidingen met tappunten naar sanitair en schoolgebouwen aangebracht.
In totaal 2 latrines met zinkput gebouwd. 11 urinoirs (voor de jongens en kleinste meisjes) compleet gerenoveerd. Als norm houden we aan: 1 latrine per 60 meisjes en 1 urinoir per 60 jongens.
Bijdrage ouders: De ouders maakten de gaten voor de zinkputten en zij vervoerden de materialen naar de nieuwe bouwlocaties.

Het was een bijzonder mooi project: het gehele jaar drinkwater en voldoende toiletten voor de kinderen en leerkrachten!
Project ondersteuning: Vereniging W.I. Rijndersschool en Rabo Share4More.

122 S4M (9)


Copyright © 2019. All Rights Reserved Stichting Kansarmen Sri lanka.  Ontwerp Bert van Helvoirt